Που θα φάς το καλύτερο κουλούρι στην Αθήνα

Κουλούρι

Αγαπημένη πρωίνη λιχουδιά

Αθήνα

Το καλύτερο κουλούρι στην Αθήνα

Αν και η ελληνική κουζίνα φημίζεται για την πλούσια παράδοσή της, το αγαπημένο πρωινό των Αθηναίων είναι η επιτομή της απλότητας. Το κουλούρι είναι ένα μικρό στρογγυλό ψωμί που φτιάχνεται με αλεύρι και μαγιά και πασπαλίζεται με σουσάμι. Σήμερα παρασκευάζεται με διάφορα είδη αλευριού, σερβίρεται γεμιστό ως σάντουιτς, ενώ υπάρχουν και μερικές γλυκές παραλλαγές του. Μερικές φορές είναι τραγανό, μερικές φορές μαλακό, αλλά είναι πάντα νόστιμο και υγιεινό.

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΙΟΥ

Κουλουράς στην Πλατεία Μοναστηρακίου

Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι το κουλούρι προέρχεται από τη βυζαντινή περίοδο. Η παλαιότερη αναφορά στο «κουλούρι» εντοπίζεται το 1525 στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, σύμφωνα με έναν Τούρκο ιστορικό, το 1630 υπήρχαν στην πόλη περίπου εβδομήντα αρτοποιεία που το παρήγαγαν. Στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία (όπου το λένε «simit»), είναι ένα δημοφιλές φαγητό που καταναλώνεται συνήθως το πρωί.

Το Κουλούρι έγινε δημοφιλές στη Θεσσαλονίκη όταν οι Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία το έφεραν στην πόλη γύρω στο 1922. Αυτός είναι και ο λόγος που συνηθίζεται να ονομάζεται «κουλούρι Θεσσαλονίκης». Στην Αθήνα το κουλούρι πρωτοεμφανίστηκε πιθανότατα τη δεκαετία του 1960 και έκτοτε έγινε αγαπημένη πρωινή συνήθεια των κατοίκων της πόλης. Σε κάθε γωνιά της πόλης, υπήρχε ένας πλανόδιος πωλητής που πουλούσε κουλούρια και τα περισσότερα αρτοποιεία έψηναν φρέσκο κουλούρι κάθε πρωί. Σήμερα, μπορείτε να το αγοράσετε σε φούρνους, από πλανόδιους πωλητές και σε εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν διάφορες παραλλαγές του κλασικού κουλουρίου.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Κουλούρι Του Ψυρρή: Πρόκειται για ένα εργαστήριο που υπάρχει από το 1960 και βγάζει το ίδιο νόστιμο κουλούρι όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι και το κουλούρι που βρίσκεις στους περισσότερους πλανόδιους πωλητές της Αθήνας. Το κουλούρι εδώ είναι τραγανό και παρασκευάζεται σε πολλές παραλλαγές (σιταρένιο, ολικής αλέσεως, με καλαμποκάλευρο κλπ.). (Γεωργίου Καραϊσκάκη 23, Ψυρρή)

Ρίζος Ελαία: Με οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε το 1974, οι δύο φούρνοι Ρίζου, εκτός από εξαιρετικής ποιότητας ψωμιά (όπως το εξαιρετικό ψωμί ντίνκελ), φτιάχνουν και ένα εξαιρετικό τραγανό κουλούρι με έντονη γεύση καβουρδισμένου σουσαμιού. (Ματρόζου 12, Κουκάκι / Βοτανικού 12, Βοτανικός) [φωτογραφία στην κορυφή]

Κουλούρι Του Ψυρρή

Αρτοποιότης ο Τάκης: Κοντά στην Ακρόπολη, αυτός ο φούρνος αποτελεί θεσμό για τους κατοίκους του Κουκακίου. Με οικογενειακή παράδοση από το 1961, δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι κάνουν ουρές κάθε μέρα εδώ για να αγοράσουν ψωμί (σχεδόν 30 διαφορετικά είδη). Είναι όμως και ο φούρνος που καθιέρωσε το κουλούρι Θεσσαλονίκης στην Αθήνα. Το κουλούρι του δεν είναι πολύ τραγανό, και θα το βρεις φρεσκοψημένο όλη μέρα. (Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι)

Καλλιμάρμαρο: Είναι ένας από τους παλαιότερους σωζόμενους φούρνους της Αθήνας, με δύο κοντινά καταστήματα, στο Παγκράτι και στο Μετς. Στο πέρασμα του χρόνου καταφέρνει πάντα να συνδυάζει την παράδοση με νέες τεχνικές και να ανανεώνεται συνεχώς. Το κουλούρι είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα του αρτοποιείου, με ακανόνιστο σχήμα αλλά όσο μαλακό πρέπει και με ζύμη εξαιρετικής ποιότητας. (Πλατεία Βαρνάβα 2, Παγκράτι / Μάρκου Μουσούρου 28, Μετς)

Τάκης ο Αρτοποιητής

Πνύκα: Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους φούρνους της Αθήνας, με εξήντα χρόνια παράδοση στο ψωμί. Ο Δημήτρης Κότσαρης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του αρτοποιείου, έχει αναγνωριστεί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για την τεχνογνωσία του στην παρασκευή ψωμιού. Εκτός από το περίφημο ζυμωτό ψωμί, εδώ μπορείτε να βρείτε και εξαιρετικό κλασικό κουλούρι και ίσως το καλύτερο πολύσπορο κουλούρι της πόλης. (Πρατίνου 13, Παγκράτι / Πετράκη 24, Σύνταγμα / Τοσίτσα 26, Εξάρχεια)

Θες Κουλούρι: Άνοιξε το 2018 στην Καισαριανή και διευθύνεται από δύο αδέρφια που συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειάς τους στην αρτοποιεία. Φτιάχνουν τέσσερα βασικά είδη κουλουριού, τα οποία ψήνουν κάθε πρωί και σερβίρουν μαζί με ποιοτικό καφέ. Επίσης φτιάχνουν κουλούρια γεμιστά με διάφορα φρέσκα υλικά και παράγουν κάποια είδη γλυκών κουλουριών. (Εθνικής Αντιστάσεως 108 & Ευφρονίου 52, Καισαριανή / Κηφισίας 64, Μαρούσι)

Καλλιμάρμαρο

Ζαγοραίος: Πρόκειται για ένα φημισμένο αρτοποιείο στο Χαλάνδρι γνωστό για τα ποιοτικά ψωμιά και τα τραγανά κριτσίνια του. Αλλά και το κουλούρι του είναι πολύ αυθεντικό και νόστιμο. Εκτός από την κλασική εκδοχή με σουσάμι, φτιάχνουν και κουλούρι με ζύμη μπριός, που είναι πρωτότυπο και εξίσου νόστιμο. (Ανδρέα Παπανδρέου 14, Χαλάνδρι)

Κατσαρός: Ο φούρνος Κατσαρός βρίσκεται στη Γλυφάδα και έχει μακρά παράδοση στη δημιουργία αρτοσκευασμάτων και κυρίως ψωμιού. Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε τα καλύτερα κουλούρια των νοτίων προαστίων. Το άρωμα του σουσαμιού κυριαρχεί στη γεύση του κουλουρίου, που δεν είναι πολύ τραγανό. (Σάκη Καράγιωργα 56, Γλυφάδα)

Κουλουράς κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης

Αν επισκέπτεστε την Αθήνα και θέλετε να νιώσετε πραγματικά ντόπιος, αξίζει να δοκιμάσετε ένα κουλούρι είτε ως ελαφρύ πρωινό είτε ως σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν και κάποτε ήταν πιο εύκολο να το αγοράσεις από πλανόδιους πωλητές, αυτοί πλέον είναι λίγοι και είναι πιο βολικό να αγοράσεις κουλούρι από κάποιο φούρνο. Σε κάθε περίπτωση, το κουλούρι είναι μια εύκολη και υγιεινή λύση αν πεινάσεις.