Λέρος – Ένα άγνωστο πανέμορφο στολίδι του Αιγαίου

Λέρος - Ένα άγνωστο πανέμορφο στολίδι του Αιγαίου

H Λέρος στα Δωδεκάνησα είναι ένα πανέμορφο νησί, ένα πραγματικό στολίδι του Αιγαίου που παραμένει άγνωστο στους περισσότερους. Παραδοσιακοί οικισμοί, όμορφες παραλίες, ιστορικά μνημεία, εξαιρετικό φαγητό και αξέχαστα τοπία, η Λέρος έχει κάτι για τον καθένα. Αν και σχετικά μικρή έχει ένα γεωφυσικό ανάγλυφο με ήπια βουνά, βαθείς κόλπους, ελαιώνες και πευκώνες που την κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλο νησί του Αιγαίου. Με ήσυχη ατμοσφαίρα, μικρές αποστάσεις και φιλόξενους κατοίκους είναι ο ιδανικός τόπος διακοπών.

Κατά τη μυθολογία θεωρείτο το νησί της Αρτέμιδος. Οι αρχαίοι Έλληνες άφησαν πίσω σημαντικά μνημεία και οι Βυζαντινοί το στόλισαν με εκκλησίες. Στη συνέχεια οι Έλληνες της Αιγύπτου το πλούτισαν με τα αρχοντικά τους και οι Ιταλοί άφησαν τη δική τους σφραγίδα στην ταυτότητα του νησιού.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Λέρος - Αγία Μαρίνα
Το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας

Η Λέρος κατοικείται χωρίς διακοπή από τη Νεολιθική εποχή. Το 5ο π.Χ. αιώνα γνώρισε την πρώτη μεγάλη ακμή κάτω από την επιρροή της Μιλήτου και υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Πέρσες και απελευθερώθηκε από το Μέγα Αλέξανδρο. Από τη Λέρο προερχόταν ο ιστορικός Φερεκύδης και ο ποιητής Δημόδικος. Στη Βυζαντινή περίοδο θα γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη και στη συνέχεια θα κατακτηθεί από τους Ιωαννίτες Ιππότες και τους Οθωμανούς. Την περίοδο 1912 – 1943 θα περάσει στα χέρια των Ιταλών που θα τη μετατρέψουν στη σημαντικότερη βάση τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, στις 7 Μαρτίου 1948 θα ενσωματωθεί στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων.

Μετά τον πόλεμο, οι ελληνικές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τα κτίρια των Ιταλών για διάφορους λόγους. Το 1949 ιδρύονται στο νησί οι «βασιλικές τεχνικές σχολές», ως κέντρο εθνικής διαπαιδαγώγησης παιδιών που βρέθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο χωρίς οικογένεια. Επίσης, το 1957 δημιουργείται το κρατικό ψυχιατρείο γεγονός που οδήγησε στην μακρόχρονη εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τη λειτουργία του. Τέλος, την περίοδο της δικτατορίας (1967-74) αποτέλεσε τόπο κράτησης πολιτικών κρατουμένων, σε δύο στρατόπεδα , στο Λακκί και στο Παρθένι. Όλα αυτά συνέβαλαν για πολλά χρόνια στη δημιουργία δυσμενούς φήμης για το νησί.

ΕΝΑΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Λέρος - Άγιος Νικόλαος Ράδιο
Άγιος Νικόλαος Ράδιο (πρώην κέντρο τηλεπικοινωνιών των Ιταλών)

Η Λέρος με την ιστορία της αποτελεί ένα σημαντικό διεθνές μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά την περίοδο της Ιταλικής Κατοχής, οι Ιταλοί κατάρτισαν ένα μεγάλο σχέδιο για να μετατρέψουν το νησί σε οχυρή στρατιωτική και ναυτική βάση. Το νησί είχε στρατηγική θέση και μεγάλα φυσικά λιμάνια. Η δημιουργία μιας μεγάλης βάσης στη Λέρο εξασφάλιζε ότι οι Ιταλοί είχαν τον έλεγχο μιας περιοχής ζωτικής σημασίας που περιλάμβανε το Αιγαίο, τα Δαρδανέλια και την Εγγύς Ανατολή.

Η Λέρος υπέστη βομβαρδισμούς από τη βρετανική αεροπορία από το 1940, μετά την είσοδο της Ιταλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, η Ιταλία υπέγραψε ανακωχή και πέρασε στη συμμαχική πλευρά. Μετά την ανακωχή, τα βρετανικά στρατεύματα έφτασαν στη Λέρο με συνέπεια το νησί να δεχτεί συνεχείς γερμανικούς βομβαρδισμούς. Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις ήταν στο αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα, το οποίο βυθίστηκε από γερμανικά βομβαρδιστικά στις 26 Σεπτεμβρίου 1943 στον κόλπο του Λακκίου. Το νησί της Λέρου τελικά καταλήφθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Taifun το Νοεμβρίο του 1943. Το περιστατικό έμεινε γνωστό ως Μάχη της Λέρου.

Η κληρονομιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Λέρο είναι εμφανής σε ένα σημαντικό αριθμό κτιρίων, τοποθεσιών και μνημείων. Δυστυχώς τα περισσότερα δεν συντηρούνται και έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου. Επίσης, ο βυθός γύρω από το νησί είναι διάσπαρτος με ναυάγια και αεροπλάνα από τη Μάχη της Λέρου.

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης το άρθρο μας: Λέρος, ένα μοναδικό μνημείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ – ΠΛΑΤΑΝΟΣ – ΠΑΝΤΕΛΙ

Πλάτανος – Αγία Μαρίνα – Παραλία Αγίας Μαρίνας – Παντέλι

Η Αγία Μαρίνα αποτελεί την πρωτεύουσα και το παλιό λιμάνι του νησιού. Μαζί με τον οικισμό του Πλατάνου (διοικητικό κέντρο) και το ψαροχώρι Παντέλι αποτελούν ένα ενιαίο οικισμό. Ξεκινώντας από το γραφικό λιμάνι τα παραδοσιακά σπίτια απλώνονται αμφιθεατρικά στους γύρω λόφους της Αγίας Μαρίνας και εντυπωσιάζουν με την ποικιλομορφία τους. Στη άκρη της παραλίας του οικισμού στέκεται αγέρωχος ο χαρακτηριστικός ανεμόμυλος που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού χτισμένος μέσα στη θάλασσα.

Λέρος - Πλάτανος
Το Δημαρχείο στην Πλατεία του Πλατάνου

Ανηφορίζοντας προς τον Πλάτανο θα συναντήσετε τα εντυπωσιακά αρχοντικά των Αιγυπτιωτών από τη Λέρο που χτίστηκαν τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και αποτελούν ένα μοναδικό στα ελληνικά νησιά οικιστικό σύνολο. Στην ίδια περιοχή κτίσματα υψηλής αισθητικής αξίας (δωρεές Αιγυπτιωτών) αποτελούν το Νικολαΐδειο Δημοτικό Σχολείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο (με αξιόλογη συλλογή). Στην κεντρική πλατεία του Πλατάνου κυριαρχεί το κτίριο του Δημαρχείου. Από εδώ ξεκινούν πολυάριθμα σοκάκια στα οποία αξίζει να χαθείτε και να ανακαλύψετε τις κρυφές ομορφιές τους, αλλά και γραφικές εκκλησίες όπως αυτή του Χριστού.

Λέρος - Πλάτανος - Χριστός
Η εκκλησία του Χριστού στον Πλάτανο

Τέλος το Παντέλι, αν και έχει εξελιχθεί στο επίκεντρο της τουριστικής κίνησης του νησιού, καταφέρνει να διατηρεί το χρώμα του και την αίσθηση του παραδοσιακού χωριού. Στο Παντέλι θα βρείτε μια σειρά από εξαιρετικές ταβέρνες με τραπέζια επάνω στην αμμουδιά.

ΚΑΣΤΡΟ ΛΕΡΟΥ (ΠΑΝΤΕΛΙΟΥ)
Λέρος - Κάστρο
Η θέα από το Κάστρο προς το Παντέλι και την Κάλυμνο

Το Κάστρο της Λέρου, γνωστό και ως Κάστρο Παντελίου, είναι το σύμβολο της Λέρου. Είναι βυζαντινό κτίσμα, που οικοδομήθηκε πιθανότατα στη θέση αρχαίας ακρόπολης. Την περίοδο της κυριαρχίας των Ιωαννιτών Ιπποτών (15ος αιώνας) ενισχύθηκαν οι οχυρώσεις, ενώ υπάρχουν δύο εσωτερικοί περίβολοι της Μεσοβυζαντινής περιόδου. Το κάστρο έχει μεγάλες υπόγειες αποθήκες, δεξαμενές νερού και παρεκκλήσια. Αλλά πάνω από όλα αυτό που θα σας μείνει αξέχαστο είναι η πανοραμική θέα που θα σας κόψει την ανάσα. Σχεδόν τα δύο τρίτα του νησιού είναι ορατά από το Κάστρο. Το ανάγλυφο του νησιού με τους οικισμούς, τους κόλπους και τις παραλίες απλώνεται μπροστά σας σε μια μοναδική χρωματική συμφωνία.

Παναγία του Κάστρου – Κάστρο Λέρου

Στη δυτική πλευρά του Κάστρου βρίσκεται η εκκλησίας της Παναγίας του Κάστρου που οικοδομήθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα, με χρυσοποίκιλτο τέμπλο και αξιόλογες αγιογραφίες. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας πιθανολογείται ότι αποτελεί έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα εμφανίστηκε από τη θάλασσα στο νησί και εγκαταστάθηκε από θαύμα στην πυριτιδαποθήκη του Κάστρου. Εδώ βρίσκεται και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, όπου εκτίθενται σπάνια χειρόγραφα και βιβλία, εικόνες, άμφια και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Η Παναγία του Κάστρου, προστάτιδα και πολιούχος του νησιού γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Η πρόσβαση στο Κάστρο γίνεται είτε μέσω των περίπου 500 σκαλιών που ξεκινούν απο τον Πλάτανο είτε μέσω ασφαλτόδρομου που ξεκινά από το Παντέλι.

ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΛΕΡΟΥ
Λέρος - Ανεμόμυλοι
Ανεμόμυλοι Λέρου

Ανεβαίνοντας προς το Κάστρο από το Παντέλι υπάρχουν έξι ανεμόμυλοι στη κορυφή του λόφου. Οι ανεμόμυλοι χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα έως τον 19ο αιώνα και ήταν αρχικά εννέα. Οι δύο από αυτούς που λείπουν καταστράφηκαν από τα έργα του δρόμου ενώ τα θεμέλια του τρίτου είναι ακόμη εμφανή. Σ’ έναν από το μύλους λειτουργεί ένα μικρό λαογραφικό μουσείο με θέμα το παραδοσιακό λέρικο σπίτι. Επίσης στον μύλο που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο λειτουργεί το καφέ Harris με μαγευτική θέα προς το Παντέλι. Μια στάση στους μύλους είναι επιβεβλημένη για τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες και ένα καφέ ή ποτό με το βλέμμα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΕΛΕΝΗ
Λέρος - Πύργος Μπελένη
Πύργος Μπελένη

Στο κέντρο του παραλιακού δρόμου των Αλίντων δεσπόζει ο Πύργος Μπελένη. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό δείγμα εκλεκτικισμού που συνδυάζει μεσαιωνικά και νεοκλασικά στοιχεία. Κτίστηκε το 1927 από τον Παρίση Μπελένη, ένα πλούσιο Έλληνα από την Αίγυπτο και μεγάλο ευεργέτη του νησιού. Ο πύργος σήμερα στεγάζει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του νησιού. Στον πρώτο όροφο εκτίθενται φορεσιές, σερβίτσια, κεντήματα, εκκλησιαστικά σκεύη, μουσικά όργανα και έπιπλα εποχής. Επίσης μια αίθουσα είναι αφιερωμένη στον εξόριστο στο νησί ζωγράφο Κυριάκο και μια αναπαριστά ένα ιατρείο από την περίοδο που ο πύργος λειτούργησε ως γερμανικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Επιπροσθέτως στο δεύτερο όροφο υπάρχουν ενθυμήματα του αντιτορπιλικού Βασίλισσα Όλγα και εκθέματα από τη Μάχη της Λέρου.

ΛΑΚΚΙ – Η ΟΥΤΟΠΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ
Λέρος - Λακκί
Το θεάτρο στο Λακκί

Το Λακκί (Portolago) που αποτελεί σήμερα τον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό και το κεντρικό λιμάνι του νησιού, χτίστηκε εξ ολοκλήρου κατά την περίοδο της Ιταλικής Κατοχής. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια του Αιγαίου. Αρχικά, τη δεκαετία του 1920, οι Ιταλοί έχτισαν μια βάση υδροπλάνων και στρατώνες κατά μήκος της ακτής. Μια δεκαετία αργότερα, αποφάσισαν να μετατρέψουν την περιοχή σε μια μεγάλη ναυτική βάση, ικανή να στεγάσει τους ναύτες, τους αξιωματικούς και το τεχνικό προσωπικό μαζί με τις οικογένειές τους.

Το 1923 ο Μουσολίνι έστειλε τους αρχιτέκτονες Petracco και Bernabiti για να σχεδιάσουν και να χτίσουν την ιδανική πόλη στη Λέρο που θα αποτελούσε σύμβολο της φασιστικής Ιταλίας. Το ιταλικό φασιστικό στυλ ονομαζόταν razionalismo και ήταν ένα από τα μοντερνιστικά κινήματα της Ευρώπης μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νέα πόλη το 1939 είχε 7.000 κατοίκους και ονομάστηκε Portolago από τον Mario Lago, τον Ιταλό Κυβερνήτη της Λέρου από το 1922 έως το 1936.

Λέρος - Λακκί
Ο πύργος του ρολογιού στο Λακκί

Το Portolago χτίστηκε με βάση ορθολογικό και λειτουργικό σχεδιασμό. Όλα τα διοικητικά κτίρια τοποθετήθηκαν κατά μήκος της παραλίας. Μια εμπορική περιοχή βρισκόταν ακριβώς πίσω και υπηρεσίες όπως στρατώνες και το νοσοκομείο βρίσκονταν στην άκρη της πόλης. Η οικιστική περιοχή χωρίστηκε ανάλογα με τα επαγγέλματα και τις τάξεις των κατοίκων, με διαφορετικά στυλ σπιτιών για κάθε ομάδα. Οι δρόμοι ήταν φαρδιοί με μεγάλα πεζοδρόμια και κυκλικούς κόμβους. Τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια είναι το δημοτικό σχολείο, το θέατρο, το ξενοδοχείο, το κτίριο της αγοράς με τον πύργο του ρολογιού και η εκκλησία του San Francesco (σήμερα Άγιος Νικόλαος). Το Λακκί θεωρείται η μόνη ρασιοναλιστική πόλη εκτός Ιταλίας και είναι αναμφίβολα ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που θα σας εντυπωσιάσει.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΡΟΥ
Λέρος - Μουσείο Πολέμου
Πολεμικό Μουσείο Λέρου

Ανάμεσα στα μνημεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου του νησιού ξεχωρίζει το Πολεμικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο πολεμικό ιταλικό τούνελ. Αποτελούσε μέρος ενός εκτεταμένου δικτύου σηράγγων και χερσαίων αμυντικών θέσεων που είχαν κατασκευαστεί στην περιοχή Μερικιά για την αποθήκευση πυρομαχικών. Στο τούνελ εκτίθεται μεγάλος αριθμός αντικειμένων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσα τους θα δείτε όπλα, χάρτες, φωτογραφίες, στολές και διάφορα άλλα αναμνηστικά του πολέμου. Ο περιβάλλον χώρος έχει μετατραπεί σε στρατιωτικό πάρκο, στο οποίο εκτίθενται παροπλισμένα στρατιωτικά οχήματα και ένα μαχητικό αεροσκάφος. Επίσης μέσα στο μουσείο, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα κατατοπιστικό βίντεο για τη Μάχη της Λέρου.

ΤΟ ΠΙΟ ΓΡΑΦΙΚΑ ΞΩΚΛΗΣΙΑ
Λέρος - Άγιος Ισίδωρος
Άγιος Ισίδωρος

Η Λέρος, όπως και κάθε άλλο ελληνικό νησί, είναι διάσπαρτη με δεκάδες πανέμορφα γραφικά ξωκλήσια που με τον δικό τους μοναδικό τρόπο ομορφαίνουν το νησί και βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό τοπίο. Και βέβαια δεν μπορούμε να μην ξεκινήσουμε από το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου. Αποτελεί σίγουρα μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του Αιγαίου. Το λευκό ξωκλήσι βρίσκεται επάνω σε ένα βράχο στον κόλπο της Γούρνας και συνδέεται με την στεριά με ένα στενό τσιμεντένιο μονοπάτι. Στην άλλη πλευρά του ίδιου κόλπου, στο Δρυμώνα, βρίσκεται το μικροσκοπικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, μια πινελιά άσπρου και γαλάζιου δίπλα στη θάλασσα.

Άγιος Γεώργιος – Καβουράδαινα – Θεολόγος – Γουρλομάτα – Αγία Κιουρά

Στον κόλπο του Ξηρόκαμπου, η Παναγία Καβουράδαινα (της οποίας η εικόνα βρέθηκε σύμφωνα με την παράδοση σε μια φωλιά καβουριών) είναι ένα μονόχωρο ξωκλήσι σφηνωμένο κάτω από ένα βράχο. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου (13ος αιώνας) στο Λακκί και της Παναγίας Γουρλομάτας (14ος αιώνας) στο Δρυμώνα. Η τελευταία οφείλει το όνομά της στις εξαιρετικές τοιχογραφίες που έχουν διασωθεί, στις οποίες οι μορφές της Παναγίας και του Χριστού απεικονίζονται με αφύσικα μεγάλα μάτια.

Λέρος - Ένα άγνωστο πανέμορφο στολίδι του Αιγαίου - Αγία Κιουρά
Τοιχογραφία του Χριστού στην Αγία Κιουρά

Τέλος πρέπει να κάνουμε ειδική αναφορά στην εκκλησία της Αγίας Κιουράς Ματρώνας. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη σε μια τοπική αγία που έζησε εδώ πριν από 600 χρόνια. Πρόκειται για ένα κτίσμα του 18ου αιώνα, το οποίο κατά τη διετία 1969-1970, μέσα στα χρόνια της δικτατορίας αγιογραφήθηκε από τους εξόριστους στο νησί. Η Αγία Κουριά αποτελεί ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό μνημείο με τις μοναδικής αισθητικής τοιχογραφίες της και είναι ένα σύμβολο της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Λέρος - Παραλία Κόκκινα
Κόκκινα

H Λέρος αν και μικρή σε έκταση έχει μια εκτεταμένη προσβάσιμη ακτογραμμή με δεκάδες μικρές παραλίες που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε προτίμηση. Η μεγάλη αμμώδης παραλία των Αλίντων προσφέρει όλες τις πιθανές παροχές (ομπρέλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, μπαρ κ.α.). Η επίσης αμμώδης παραλία της Γούρνας με τα ρηχά νερά είναι ιδανική για παιδιά. Ενώ η παραλία του Βρωμόλιθου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή με την ξέρα στα ρηχά και τα βαθιά γαλάζια νερά στη συνέχεια.

Λέρος - Δύο Λισκάρια
Δύο Λισκάρια

Όμως υπάρχουν και τρεις πραγματικά ξεχωριστές παραλίες που αξίζει να ανακαλύψετε. Η παραλία της Αγίας Κιουράς βρίσκεται κάτω από το ομώνυμο εκκλησάκι και είναι μια μικρή αμμουδιά με εντυπωσιακά πράσινα νερά. Η παραλία Κόκκινα στο κόλπο του Λακκίου (κοντά στο Πολεμικό Μουσείο) είναι μια επίσης μοναδική παραλία. Έχει κόκκινη αμμουδιά και κρυστάλλινα μπλε νερά. Τέλος τα Δύο Λισκάρια, στην άκρη του κόλπου των Αλίντων, είναι μια όμορφη αμμουδιά προστατευμένη από βράχια και εντυπωσιακή θέα προς το Κάστρο και την Αγία Μαρίνα. Εδώ θα βρείτε και το Zephyros, το καλύτερο beach bar του νησιού.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Λέρος - Λέρικη τυρόπιτα
Λέρικες τυρόπιτες στο Παραδοσιακό

Η Λέρος έχει το δικό της μερίδιο σε παραδοσιακά προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε. Πρώτα από όλα πρέπει να δοκιμάσετε την λέρικη τυρόπιτα. Είναι μια τοπική παραλλαγή της πίτας που φτιάχνουν στα Δωδεκάνησα το Πάσχα. Πρόκειται για μια «φωλιά» από ζύμη η οποία γεμίζεται με ένα αφράτο μείγμα από τυρί και μυζήθρα, αβγά, πιπέρι, σουσάμι και λάδι. Αυτό που δίνει στην τυρόπιτα την εξαιρετική γεύση της είναι η κατσικίσια μυζήθρα Λέρου. Η μυζήθρα παρασκευάζεται με προσθήκη θαλασσινού νερού και μπορείτε να την βρείτε στα καταστήματα του νησιού. Στο φούρνο του Μανέτα στην Καμάρα δοκιμάσαμε μια αφράτη λέρικη τυρόπιτα. Αλλά το καλύτερο μέρος για να την φάτε είναι το Παραδοσιακό ένα εξαιρετικό ζαχαροπλαστείο στην Αγία Μαρίνα.

Στο Παραδοσιακό θα βρείτε και τα πουγκιά Λέρου, που φτιάχνονται με ζύμη γεμισμένη με μέλι, ξηρούς καρπούς και σουσάμι και στη συνέχεια μελώνονται ή πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη. Ωραία πουγκιά θα δοκιμάσετε και στο ζαχαροπλαστείο Ρεπάπης στο Λακκί.

Επίσης στο μικρό εργαστήριο Γεύσεις Λέρου στη Γούρνα θα βρείτε αυθεντικά χειροποίητα προϊόντα όπως σάλτσες, κάππαρη, αλμύρα, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Από τα γλυκά ξεχωρίζει η γκαβάφα, ένας καρπός που έφεραν στο νησί οι Έλληνες από την Αίγυπτο. Τέλος στο εργαστήριο Λαλάς θα βρείτε τον παραδοσιακό παστό κολιό Λέρου, μια άγνωστη λιχουδιά της ελληνικής παράδοσης που αξίζει να ανακαλύψετε.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ
Λέρος - Ταβέρνα "Δημήτρης ο Καράφλας"
Δημήτρης ο Καράφλας

Η Λέρος προσφέρει στους επισκέπτες της εξαιρετικό φαγητό σε καλές τιμές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ντόπιοι περηφανεύονται για τις ταβέρνες του νησιού. Στο εστιατόριο Δημήτρης ο Καράφλας, σε μια από τις πιο μαγευτικές τοποθεσίες του νησιού με θέα στο κόλπο του Βρωμόλιθου, θα δοκιμάσετε εξαιρετική δημιουργική ελληνική κουζίνα. Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στα Δωδεκάνησα. Επίσης στο Μύλο, δίπλα στον μύλο της Αγίας Μαρίνας, θα δοκιμάσετε πρωτότυπες συνταγές και ολόφρεσκα θαλασσινά. Ο Μύλος είναι το εστιατόριο που εισήγαγε την μοντέρνα γαστρονομία στο νησί και έστρεψε τα μάτια του κόσμου στις γευστικές παραδόσεις της Λέρου.

Λέρος - Ταβέρνα "Ψαροπούλα"
Ψαροπούλα

Στο ψαροχώρι του Παντελιού, οι ταβέρνες δίπλα στο κύμα είναι πολλές, αλλά από αυτές ξεχωρίσαμε την Ψαροπούλα και το Πυροφάνι. Και οι δύο εξαιρετικές προτάσεις για θαλασσινά. Επίσης στον Παράδεισο στο Βρωμόλιθο θα δοκιμάστε σπιτικά μαγειρευτά σε χορταστικές μερίδες. Τέλος, το καλύτερο σουβλάκι θα το φάτε στα Κριούπα στην Αγία Μαρίνα. Αν όμως είστε vegetarian ή vegan θα βρείτε τα καλύτερα πιάτα στο μικρό καφέ Stis Annas στο Κριθώνι. Απαραίτητο συμπλήρωμα το καλοκαίρι σε κάθε γεύμα είναι ένα καλό παγωτό. Το καλύτερο μέρος για παγωτό στο νησί είναι Sorbet στο Παντέλι.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Το νησί της Λέρου μη έχοντας την ίδια επισκεψιμότητα με άλλα νησιά έχει συγκριτικά πιο περιορισμένη διαθεσιμότητα σε δωμάτια και ξενοδοχεία. Παρόλα αυτά υπάρχουν λύσεις διαμονής που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη. Από αυτές ξεχωρίσαμε στα Άλιντα τα Alea Mare Hotel και Alidian Bay Suites Leros. Ενώ στο Βρωμόλιθο ξεχωρίσαμε το ξενοδοχείο Tony’s Beach. Τέλος για κάτι πραγματικά διαφορετικό αξίζει να κλείσετε ένα δωμάτιο σ’ έναν παραδοσιακό ανεμόμυλο στο Παντέλι στον ξενώνα Leros Windmills.

Λέρος - Θέα από το Κάστρο
Η θέα του Κάστρου προς την Αγία Μαρίνα και τα Άλιντα

H Λέρος έχει να προσφέρει κάτι ξεχωριστό σε όλους τους επισκέπτες της. Με την μοναδική της φυσιογνωμία και τη σημαντική ιστορία της, η Λέρος αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό που θα σας γεμίσει εικόνες, γεύσεις και αναμνήσεις. Από την πρώτη στιγμή θα νιώσετε τέτοια οικειότητα σαν να την έχετε επισκεφτεί ξανά. Από την άλλη φεύγοντας η μόνη σας σκέψη θα είναι πότε θα επιστρέψετε. Η εικόνα από τα νερά της Αγίας Κιουράς σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε ή η θέα προς τον πάντα γαλήνιο κόλπο του Βρωμόλιθου θα σας συνοδεύουν για πάντα. Η Λέρος είναι ένα στολίδι του Αιγαίου που πραγματικά αξίζει να ανακαλύψετε.

Booking.com


By Food and Travel - Travel Shop