
Ο πλούτος της Ελληνικής κουζίνας είναι ανεξάντλητος. Σε κάθε γωνιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη θα ανακαλύψεις μια γεύση, μια συνταγή που δεν ήξερες και θα εκπλαγείς ευχάριστα. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε 6 μοναδικές γεύσεις τις οποίες ανακαλύψαμε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας στην Ελλάδα. Πρόκειται για 6 γευστικές εμπειρίες, που οι περισσότεροι από εσάς ίσως να μην γνωρίζετε. Αλμυρές ή γλυκές 6 ξεχωριστές ελληνικές γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσετε.

Λέρικη τυρόπιτα (Λέρος): Αν βρεθείτε ποτέ στο πανέμορφο νησί της Λέρου στα Δωδεκάνησα, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε την λέρικη τυρόπιτα. Είναι μια τοπική παραλλαγή της πίτας που φτιάχνουν στα Δωδεκάνησα το Πάσχα. Πρόκειται για μια «φωλιά» από ζύμη η οποία γεμίζεται με ένα αφράτο μείγμα από τυρί και μυζήθρα Λέρου, αβγά, πιπέρι, σουσάμι και λάδι. Αυτό που δίνει στην τυρόπιτα την εξαιρετική γεύση της είναι η τοπική κατσικίσια μυζήθρα που παρασκευάζεται με προσθήκη θαλασσινού νερού. Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια η λέρικη τυρόπιτα φτιαχνόταν μόνο σε σπίτια και ήταν εξαιρετικά σπάνιο να τη βρει κάποιος να την αγοράσει. Αυτό όμως άλλαξε ριζικά με τη λειτουργία του ζαχαροπλαστείου Παραδοσιακό στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας. Το κατάστημα αυτό έφτιαξε και πρόσφερε για πρώτη φορά λέρικες τυρόπιτες στους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους του νησιού. Σήμερα η τυρόπιτα έχει γίνει η τοπική επιτυχία του νησιού και είναι εύκολο να τη βρείτε παντού, καθώς πλέον οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία του νησιού ανταγωνίζονται για το ποιος φτιάχνει την καλύτερη (αν και κατά τη γνώμη μας του Παραδοσιακού παραμένει η πιο νόστιμη).

Τραβηχτή (Γύθειο): Η τραβηχτή είναι ένα παραδοσιακό μανιάτικο πιάτο. Είναι μια τηγανητή πίτα που φτιάχνεται απλά με αλεύρι, μαγιά, αλάτι και ελαιόλαδο, η οποία όμως κατά το τηγάνισμα δεν απορροφά πολύ λάδι. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή συνυφασμένη με την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής. Στα φτωχικά σπίτια των χωριών της άγονης και τραχιάς γης της Μάνης, η τραβηχτή ήταν μια λύση για να χορτάσει εύκολα η οικογένεια. Στη Μάνη τρώγεται ως πρωινό μαζί με μέλι ή ως γεύμα μαζί με κρέας και τυρί. Στο κέντρο του Γυθείου, στο ψητοπωλείο Τραβηχτή (Βασιλέως Γεωργίου & Ορέστου), μπορείτε να δοκιμάσετε την καλύτερη τραβηχτή πίτα στη Μάνη. Μπορείτε να συνδυάσετε την πίτα σας με τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή φέτα) και το κρέας της αρεσκείας σας, αλλά ο πιο κλασικός συνδυασμός είναι η τραβηχτή με γραβιέρα και χοιρινό σουβλάκι ή σύγκλινο (το πεντανόστιμο παστό χοιρινό της Μάνης). Όλα σερβίρονται σε λαδόκολλα μαζί με τηγανιτές πατάτες (εφόσον τις παραγγείλετε).

Γκόγκες (Κιβέρι): Οι γκόγκες (ή αλλιώς γκόγκιζες) είναι παραδοσιακά ζυμαρικά της Αργολίδας και της Λακωνίας, τα οποία φτιάχνονταν κυρίως κατά την περίοδο των Αποκριών. Παρασκευάζονται από αλεύρι, νερό και αλάτι, και έχουν σχήμα κυλινδρικό. Το σχήμα αυτό προκύπτει γιατί κατά την παρασκευή τους, δημιουργούνται κυλινδρικά τμήματα μικρού πάχους τα οποία κόβονται σε κομμάτια μήκος 3-4 εκατοστών και στη συνέχεια πιέζονται με το δάκτυλο στη μια τους πλευρά. Μετά το βράσιμο και το στράγγισμα, περιχύνονται με καυτό λάδι (ή βούτυρο) και τριμμένη μυζήθρα. Αν και γκόγκες θα βρείτε σε διάφορες ταβέρνες και των δύο περιοχών, τις καλύτερες γκόγκες, σωστά βρασμένες και όσο πρέπει μαλακές, τις δοκιμάσαμε στην ταβέρνα Πουρνάρι στο Κιβέρι της Αργολίδας (κοντά στο Ναύπλιο), μαζί με ψητό κοτόπουλο με σάλτσα με λεμόνι και αλεύρι που αποτελεί μια ακόμα εξαιρετική τοπική συνταγή.

Μπουγάτσα με κουλούρι (Ιωάννινα): Η μπουγάτσα είναι κάτι που μπορεί να βρεις παντού στην Ελλάδα και ο καθένας έχει τη δική του προτίμηση για το ποια είναι η καλύτερη. Στο κέντρο όμως των Ιωαννίνων απέναντι από το Ρολόι υπάρχει ένα κατάστημα που σερβίρει τη μπουγάτσα με ένα μοναδικό τρόπο. Πρόκειται για το κατάστημα Select (Αβέρωφ 2), που φτιάχνει μια από τις καλύτερες μπουγάτσες στην Ελλάδα με κρέμα ή τυρί και την σερβίρει μαζί με ένα αλμυρόγλυκο στρογγυλό κουλούρι. Το φύλλο είναι τραγανό και λίγο λαδερό ενώ η κρέμα γλυκιά ή αλμυρή είναι παχύρρευστη και πεντανόστιμη. Το κουλουράκι ως συνοδευτικό έρχεται να εξισορροπήσει τις έντονες γεύσεις και τη λιπαρότητα της μπουγάτσας και να δημιουργήσει ένα μοναδικό γευστικό συνδυασμό (μη φάτε το κουλουράκι μόνο του γιατί θα σας ξενίσει η γεύση του). Δυστυχώς η ηλικιωμένη μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια του Select αποτελεί τον τελευταίο θεματοφύλακα μιας γευστικής παράδοσης που πιθανότατα κάποια στιγμή θα χαθεί.

Σαμουσάδες (Νεάπολη): Οι σαμουσάδες είναι ένα παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από την Πελοπόννησο και κυρίως την περιοχή της Λακωνίας. Οι σαμουσάδες που οφείλουν πιθανόν το όνομά τους στο σουσάμι, είναι η εξέλιξη της αρχαίας «κοπτής», ενός γλυκού με ξηρούς καρπούς και μέλι, το οποίο πιθανότατα κληροδοτήθηκε στους Βυζαντινούς και στη συνέχεια στις περιοχές της Ελλάδας με έντονη βυζαντινή παράδοση. Αυτό που κάνει τους σαμουσάδες να ξεχωρίζουν είναι το λεπτό σχεδόν αέρινο φύλλο που γεμίζεται με αμύγδαλο, καρύδι, καβουρντισμένο σουσάμι και αρωματίζεται με κανέλα, γαρύφαλλα, μοσχοκάρυδο και μαστίχα. Στη συνέχεια τυλίγεται σφιχτά γύρω από μια βέργα σε μακριά μπαστούνια. Σε άλλες περιοχές κόβουν σε κομμάτια τα μπαστούνια και τα τηγανίζουν, ενώ σε άλλες τα ψήνουν στο φούρνο για να μένει το φύλλο τραγανό. Μετά το ψήσιμο περιχύνουν τα κομμάτια με κρύο σιρόπι αρωματισμένο με ανθόνερο. Τους καλύτερους σαμουσάδες, με τέλεια ψημένο φύλλο και ισορροπημένη γεύση τους δοκιμάσαμε στη Νεάπολη, την πανέμορφη ναυτική πολιτεία της Λακωνίας, και συγκεκριμένα στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής του Βασίλειου Αρίφη (Λεωφόρος Σπάρτης 60).

Γκιουζέλ (Κερατέα): Το γκιουζέλ (που σημάνει ωραίο στα Τούρκικα) αν και μόλις το φας σε παραπέμπει αυτομάτως στη παραδοσιακές γεύσεις της Ανατολής, στη πραγματικότητα πρόκειται μια ευφάνταστη δημιουργία του ζαχαροπλάστη Θεμιστοκλή Ζαϊμίδη. Ο έμπειρος ζαχαροπλάστης δημιούργησε μια εκδοχή́ του παραδοσιακού́ εκμέκ (όπως αυτό φτιάχνεται στην Ελλάδα), αλλά́ χωρίς ξηρούς καρπούς, με καϊμάκι, μαστίχα, κανταΐφι και πολύ σιρόπι. Παράλληλα η λευκή κρέμα που το συνοδεύει είναι πιο εκλεπτυσμένη και ελαφριά, θυμίζοντας γλυκά με δυτικές επιρροές. Όταν παρουσίασε το γκιουζέλ το 2011 στο ζαχαροπλαστείο του με το όνομα Θ.Ε.Κ.Α. στην Κερατέα στην στην Ανατολική Αττική (Γρηγορίου Ε ́ 12Α), η επιτυχία ήταν άμεση. Πλέον κόσμος από όλη την Αττική έρχεται εδώ για να δοκιμάσει αυτό το εξαιρετικό γλυκό. Αργότερα προέκυψε και μια παραλλαγή́, το τσοκ γκιουζέλ, με βάση από́ ελαφρά́ σιροπιασμένο τσουρέκι, ενώ́ και τα δυο γλυκά́ βγαίνουν και σε παγωτό́. Η επιτυχία του γλυκού είναι τέτοια ώστε κάποιοι πλέον να το θεωρούν κλασικό και να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορες συνταγές. Αν όμως θέλεις να δοκιμάσεις το αυθεντικό γκιουζέλ μια βόλτα στην Κερατέα είναι επιβεβλημένη.

Ένα ταξίδι προκειμένου να είναι ολοκληρωμένο πρέπει να συνδυαστεί με γεύσεις και αρώματα του τόπου που επισκέπτεσαι. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε λοιπόν τους 6 αυτούς προορισμούς που προτείνουμε αναζητήστε και δοκιμάστε αυτές τις ξεχωριστές γεύσεις.