10 από τα καλύτερα τυλιχτά σουβλάκια στην Αθήνα

Το σουβλάκι και ειδικά το τυλιχτό μέσα σε πίτα αποτελεί αγαπημένο γεύμα των Ελλήνων και ένα από τα διασημότερα ελληνικά φαγητά παγκοσμίως. Αν και σουβλατζίδικα υπήρχαν πάντα στην Αθήνα, τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει μια έκρηξη στον αριθμό των καταστημάτων που προσφέρουν σουβλάκια. Δεν υπάρχει γειτονιά ή προάστιο της πόλης χωρίς σουβλατζίδικο. Ως εκ τούτου το να εντοπίσει κανείς τα καλύτερα (και πόσο μάλλον τα 10 καλύτερα) είναι σχεδόν αδύνατο. Παρόλα αυτά για το νέο μας άρθρο ψάξαμε και εντοπίσαμε 10 καταστήματα (τον Ιούνιο 2022) που κατά τη γνώμη μας φτιάχνουν ξεχωριστά τυλιχτά σουβλάκια (για την κατηγορία καλαμάκι – σουβλάκι είχαμε ασχοληθεί σε προηγούμενο άρθρο μας). Απολαύστε χωρίς τύψεις.

Λευτέρης ο Πολίτης

Λευτέρης ο Πολίτης: Λίγα είναι αυτά που δεν έχουν ειπωθεί για το τυλιχτό σουβλάκι του Λευτέρη του Πολίτη. Με ιστορία που ξεκινά το 1951, για 71 χρόνια προσφέρει στους Αθηναίους το καταπληκτικό τυλιχτό σουβλάκι του. Στην περιοχή της Ομόνοιας από την εποχή που αυτή αποτελούσε την καρδιά της πόλης, κατά την περίοδο της απόλυτης υποβάθμισης και απαξίωσής της, αλλά και τώρα που κάνει τα πρώτα της βήματα για ένα καλύτερο μέλλον, ο Λευτέρης αποτελεί μια σταθερή αξία. Αρχικά το τυλιχτό φτιαχνόταν με αρνί και από την δεκαετία του 1980 και μετά με το κατάπληκτο μοσχαρίσιο μπιφτέκι του. Πίτα καλοψημένη, ζουμερό μπιφτεκάκι, ντομάτα και κρεμμύδι αποτελούν ένα μοναδικό γευστικό συνδυασμό. Το τελευταίο διάστημα ο Λευτέρης άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στη Οδό Ρόμβης, έτοιμος να κατακτήσει και τις νεότερες γενιές. (Σατωβριάνδου 20 & Ρόμβης 18, Αθήνα)

Ηοοcut: Όταν πέντε καταξιωμένοι σεφ αποφάσισαν να ανοίξουν ένα σουβλατζίδικο στο κέντρο της πόλης, πολλοί απόρησαν που αποσκοπούσαν. Σήμερα σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά κανείς δεν έχει απορία, καθώς το Hoocut αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη για να φας σουβλάκι. Στην πραγματικότητα οι σεφ δεν προσπάθησαν να καινοτομήσουν αλλά να δημιουργήσουν κλασικά τυλιχτά σουβλάκια στην πιο ποιοτική εκδοχή τους. Στο Hoocut σερβίρουν τυλιχτά με μοσχάρι, κοτόπουλο και χοιρινό, που ψήνονται σε μεγάλα κομμάτια και στη συνέχεια ψιλοκόβονται. Οι πίτες ζυμώνονται και ψήνονται επί τόπου ενώ υπάρχει και ποικιλία σε νόστιμες σάλτσες που μπορείτε να προσθέσετε. (Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9, Αθήνα)

Τζίμης: Αυτό το μέρος είναι μια συνοικιακή ταβέρνα κοντά στο Παγκράτι που είναι γνωστή στους ντόπιους και θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στα καλύτερα σουβλατζίδικα της πόλης. Εδώ δεν σερβίρεται γύρος, αλλά φτιάχνουν τυλίχτο με την καλύτερη εναλλακτική του. Γεμίζουν τις πίτες τους με φρεσκοψημένο, πολύ ζουμερό κοντοσούβλι (κοτόπουλο ή χοιρινό). Επίσης εδώ πρέπει να δοκιμάσετε και τις εξαιρετικές χειροποίητες τραγανές τηγανητές πατάτες. (Πλατεία Αγίου Λαζάρου, Βύρωνας)

Hoocut

Οι Γυναίκες: Στο δημοφιλή πεζόδρομο της Δράκου στο Κουκάκι, το παραδοσιακό αυτό σουβλατζίδικο χωρίς όνομα, που είναι γνωστό ως “Οι Γυναίκες” ή “Τα Κορίτσια”, φτιάχνει τα ίδια γευστικά τυλιχτά σουβλάκια τα τελευταία περίπου 45 χρόνια. Ο γύρος, τα σουβλάκια και τα μπιφτέκια παρασκευάζονται καθημερινά στο κατάστημα και ψήνονται με εμπειρία και μεράκι στα κάρβουνα. Ειδικά το τυλιχτό με χοιρινό γύρο έχει μια γεύση που τους μεγαλύτερους στην ηλικία θα τους ταξιδεύσει στην ανεπιτήδευτη νοστιμιά που είχαν τα τυλιχτά τις δεκαετίες του 1980 και 1990. Τα τελευταία χρόνια με την άνοδο της γειτονιάς του Κουκακίου, το κάποτε συνοικιακό σουβλατζίδικο έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους σε ολόκληρη την Αθήνα. (Δράκου 16, Κουκάκι)

Tomas Kebab: Το κεμπαπτζίδικο του Tomas ήταν για πολλά χρόνια κοινό μυστικό για τους κατοίκους της περιοχής του Νέου Κόσμου, αλλά τώρα άνθρωποι από κάθε γωνιά της Αθήνας έρχονται εδώ για να δοκιμάσουν το αυθεντικό κεμπάπ, το οποίο ετοιμάζουν ο Tomas και οι γιοι του. Με αυθεντικές συνταγές από την πατρίδα τους την Αρμενία, εδώ φτιάχνουν ίσως το καλύτερο κεμπάπ της πόλης. Το κεμπάπ από αρνί τυλιγμένο σε πίτα με κρεμμύδια και ντομάτα είναι μοναδικό, αλλά και το κεμπάπ από κοτόπουλο με σάλτσα γιαουρτιού είναι ένας καλός λόγος για να επισκεφτείτε αυτό το μέρος. (Μήτρου Σαρκουδινού 49, Νέος Κόσμος)

Αχιλλέας: Το μικρό και πεντακάθαρο σουβλατζίδικο Αχιλλέας στον Νέο Κόσμο (το δεύτερο στην περιοχή μαζί με το Tomas Kebab), αποτελεί το Άγιο Δισκοπότηρο γι’ αυτούς που ψάχνουν για το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα. Βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1987 και φτιάχνει πεντανόστιμα τυλιχτά με χειροποίητο γύρο και ζουμερά σουβλάκια. Ειδικά ο μαριναρισμένος γύρος είναι μοναδικός χωρίς περιττά λίπη και με σωστά ισορροπημένα καρυκεύματα (κατά την γνώμη μας ο καλύτερος γύρος στην Αθήνα). Η πίτα είναι ξεροψημένη αλλά συγχρόνως αφράτη και νόστιμη. Το κατάστημα είναι ανοιχτό μόνο καθημερινές απόγευμα, ενώ συνήθως ο γύρος τελειώνει νωρίς λόγω της μεγάλης ζήτησης (επιπλέον δεν έχει delivery). (Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος)

Αχιλλέας

Βαγγέλης το Γνήσιο: Το μέρος αυτό στο κέντρο του Αγίου Δημητρίου λειτουργεί από το 1965 χωρίς διακοπή και αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα σουβλατζίδικα στην Αθήνα. Τον Βαγγέλη έχουν διαδεχθεί τα παιδιά του που διατηρούν την παράδοση του μερακλίδικου καλού τυλιχτού. Επιλεγμένα κρέατα και οι καλές πρώτες ύλες εξασφαλίζουν ένα άριστο αποτέλεσμα. Ο γευστικός μαριναρισμένος γύρος, τα ζουμερά μπιφτέκια και τα προσεγμένα σουβλάκια συνδυάζονται με αφράτη καλοψημένη πίτα και μια σειρά από σάλτσες (από το κλασικό τζατζίκι έως και τυροκαυτερή). Μεγάλο και χορταστικό το τυλιχτό του Βαγγέλη θα σας μείνει αξέχαστο. (Αγίου Δημητρίου 163, Άγιος Δημήτριος)

Enty: Και μιλώντας για τα μακροβιότερα σουβλατζίδικα στην Αθήνα, μια ακόμη τέτοια περίπτωση αποτελεί το κατάστημα Enty στη Νίκαια που άνοιξε για πρώτη φορά το 1946. Εδώ η σπεσιαλιτέ είναι το τυλιχτό με λαχταριστό μοσχαρίσιο μπιφτέκι (φτιαγμένο με τη μυστική συνταγή του Αρμένιου πρώτου ιδιοκτήτη) συνδυασμένο με ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό. Επίσης εξαιρετικά είναι τα τυλιχτά με ψαρονέφρι, με πολίτικο σουτζούκι, με παστουρμά και το “δίκαννο” (τυλιχτό με διπλό μπιφτέκι). Τα τελευταία χρόνια το συνοικιακό αυτό σουβλατζίδικο έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη με πελάτες από όλη την Αθήνα να το επισκέπτονται τακτικά. (Καρακουλουξή 4, Νίκαια)

Βαγγέλης το Γνήσιο

Πάπιγκο: Το Πάπιγκο είναι ένα εξαιρετικό σουβλατζίδικο στο Χολαργό όπου η ποικιλία είναι μικρή αλλά το γευστικό αποτέλεσμα μοναδικό. Το κατάστημα φημίζεται για το τυλιχτό με χοιρινό σουβλάκι ή κεμπάπ, αλλά πολύ καλό είναι και το σουβλάκι κοτόπουλο. ‘Ολα είναι χειροποίητα και παρασκευάζονται σε μικρές ποσότητες καθημερινά, γεγονός που διασφαλίζει ένα πολύ καλό ποιοτικό αποτέλεσμα. Επίσης ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες που μπορείς να προσθέσεις στα τυλιχτά. Τέλος επειδή το κατάστημα δεν κάνει delivery πολύ συχνά θα βρείς απ’ έξω ουρά. (25ης Μαρτίου 9, Χολαργός)

Πανερυθραϊκός: Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι θρύλος στα βόρεια προάστια της Αθήνας, αν και για περίπου 50 χρόνια σερβίρει ένα και μοναδικό είδος σουβλάκι. Εδώ φτιάχνουν μόνο πεντανόστιμο χοιρινό καλαμάκι είτε σκέτο είτε τυλιχτό με ντομάτα και κρεμμύδι. Οι πίτες αν και λαδωμένες είναι αφράτες και γευστικές. Το μέγεθος των τυλιχτών είναι μικρότερο συγκριτικά με άλλα καταστήματα με αποτέλεσμα ένα μόνο να μην είναι ποτέ αρκετό. Τα τυλιχτά του Πανερυθραϊκού αποτελούν μια ένοχη απόλαυση και είναι από μόνα τους λόγος να επισκεφθείς την περιοχή. (Αναξαγόρα 11, Νέα Ερυθραία)

Πάπιγκο

Αυτές λοιπόν ήταν 10 αγαπημένες μας στάσεις για τυλιχτό σουβλάκι στην Αθήνα. Είμαστε σίγουροι ότι ο καθένας από εσάς έχει το αγαπημένο του σουβλατζίδικο το οποίο επισκέπτεται συχνά και ίσως να μην είναι κανένα από τα παραπάνω. Περιμένουμε λοιπόν τις δικές σας προτάσεις στο χώρο των σχολίων για να εντοπίσουμε τα 10 επόμενα καλύτερα σουβλατζίδικα (τυχόν αρνητικές κριτικές για καταστήματα θα διαγράφονται).

Οι Γυναίκες


Οργανώσε το επόμενο ταξίδι στο Travel Shop μας