Βιέννη : Ψυχανάλυση στην πηγή της

Στο κέντρο της αρχοντικής και μεγαλοπρεπούς πόλης, στην οδό Berggasse 13, βρίσκεται το Freud Museum (www.freud-museum.at).

Ασυνείδητα, μόλις εισέρχεσαι στο κτίριο και καθώς ανεβαίνεις τις σκάλες μεταφέρεσαι σε άλλη εποχή, στις αρχές του εικοστού αιώνα και γίνεσαι συνομιλητής, προφανώς και ασθενής.

Σε όλους άλλωστε είναι απαραίτητες μερικές συνεδρίες.

Το σπίτι και ιατρείο του Sigmund Freud, το διαμέρισμα στο οποίο ζούσε και δεχόταν ασθενείς. Ο χώρος συντηρείται από τον σύλλογο φίλων του Freud. Tα έσοδα προέρχονται κυρίως από τα εισιτήρια, καθώς και από την πώληση αναμνηστικών που γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του διαμερίσματος. Σε μια πολυκατοικία του 18ου αιώνα, λοιπόν, στον πρώτο όροφο. Εκεί έζησε από τις αρχές του αιώνα με την σύζυγο του Martha Bernays.

Από την είσοδο αισθάνεσαι την διαφορετικότητα, οσφραίνεσαι, γίνεσαι παρατηρητής και ασθενής. Αφομοιώνεσαι στον χώρο. Επιβλητική η ατμόσφαιρα. Τα ξύλινα πατώματα τρίζουν. Δίνουν το μουσικό υπόβαθρο της περίστασης… της εξερεύνησης των ψυχών. Προσωπικά αντικείμενα, ρούχα, καπέλα, τα έπιπλα του, τα εργαλεία του και πολλές περγαμηνές και φωτογραφίες, γίνονται συνομιλητές σου. Οι χώροι διαχωρισμένοι. Δωμάτια που υποδεχόταν τους ασθενείς και οι υπόλοιποι χώροι που ζούσε η οικογένεια.

Μανιακός καπνιστής ο ίδιος, (κάπνιζε πουρά) εξού και το επιβλητικό τασάκι στην είσοδο του διαμερίσματος .

Όλη η ιστορία που αποπνέεται στον χώρο, περιγράφεται στους τοίχους με κείμενα. Εκεί έζησε και δούλεψε έως το 1938 πρώτου διαφύγει από τον ναζιστικό έκτρωμα, στο Λονδίνο. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα, τα βιώματα βρίσκονται εκεί. Αντηχούν στους χώρους, οι ψίθυροι ανασαίνουν ακόμα.

Φεύγοντας, 15 λεπτά περπάτημα χρειάζονται, για μια άλλου είδους ψυχανάλυση. Στο στέκι του Freud, πλέον. Tο Cafe Central (www.cafecentral.wien) στην οδό Herrengasse 14.

Το κλασσικό και πασίγνωστο cafe έχουν επισκεφθεί μεγάλες προσωπικότητες που καθόρισαν την Ιστορία της Ανθρωπότητας, σε όλους τους τομείς (Lenin, Trotsky, Kokoshka, Hitler). Το ομοίωμα του Αυστριακού ποιητή Peter Altenberg, που σύχναζε στο cafe, υποδέχεται τους πελάτες.

Στους “οπαδούς” των cafe ανά την Ευρώπη, επιβεβλημένη η επίσκεψη για την ολοκληρωμένη συλλογή εμπειριών. Μοναδικά γλυκά, ροφήματα (υπέροχο καφέ viennois) και απίθανο apfelstrudel (μηλόπιτα).

Ατμόσφαιρα άλλης εποχής και μεγαλοπρέπεια. Τα ίδια τα συστατικά της πόλης, συρρικνωμένα σε ένα cafe. Περιήγηση σε ιστορικά μονοπάτια με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Η αύρα… το ύψος… όσων πέρασαν σε καταβάλλει.

Απόλαυσε τον καφέ σου και γεύσου την Βιέννη αυτούσια.

Η ίδια η πόλη είναι τόσο… όσο πρέπει… γευστική και αρωματισμένη



Booking.com